W & B gyöngysorok

Édesvizi, sósvizi. Tahiti, dél-tengeri. Fehér, arany, kék, zöld, fekete. Korábban azt hitték róluk, hogy az istenek könnyei. Egy rövid összefoglalás a tenyésztett gyöngyökről:

Gyöngyök keletkezése

Eltérően a legtöbb drágakőtől, a gyöngyök nem a föld mélyében keletkeznek, hanem kagylókban, osztrigákban. Ha idegen anyag kerül a kagylóba egy védekező mechanizmus részeként gyöngyház réteg képződik köré, és idővel gyönggyé formálódik. Ma már az ékszerként értékesített gyöngyök döntő többsége mesterségesen tenyésztett. Egy kis méretű, előre megcsiszolt "gyöngyházgolyót" juttatnak a kagylóba, és aköré képződik az egységes réteg, aminek jellegzetes irizáló fényét nevezzük gyöngyházfénynek.

Gyöngyök ápolása

A gyöngyök épségére különösen érdemes figyelni, mivel érzékenyek a savakra, kiszáradásra és nedvességre, mely folyamán elveszthetik fényük intenzitását. A karcoktól való megóvás érdekében nem ajánlott más ékszerekkel együtt hordani.

Gyöngy tenyésztés - sósvízi vagy édesvízi

Míg régebben egyértelműen a sósvízi gyöngyök számítottak jobb minőségűnek, és ezáltal értékesebbnek az édesvízi gyöngyökkel szemben, az elmúlt 10-15 évben a kínai édesvízi-gyöngytenyésztés hatalmas fejlődésen esett át. Ennek következtében ma már forma és szín alapján sok esetben szinte lehetetlen a kettőt megkülönböztetni. A nagyméretű folyami vagy tavi kagylók gyorsabban formálnak gyöngyházréteget, így az édesvízi gyöngyök szinte teljes mértékben a kagyló által képzett gyöngyházból vannak. Egy sósvízi gyöngy esetében ez a réteg mindössze 0,5-6mm közötti. Ami mégis értékesebbé teszi a sósvízi gyöngyöket, hogy lényegesen ellenállóbbak a külső behatásokkal szemben, selymes fényüket sokkal tovább megőrzik. Az időigényes formálódás következtében finomabban rakódik le rajtuk a gyöngyházréteg, így fényességben és gömb formájuk tökéletességében is  fölényt élveznek legtöbb édesvízi társaikkal szemben.

Különleges gyöngyfajták:

Akoya: Japán tenyésztett sósvízi gyöngy, hófehér és szabályos gömb alakú. Méretük leginkább 2-10mm között. Tenyésztési idő általában kevesebb, mint 2 év. A legtöbb tenyésztett sósvízi gyöngy akoya gyöngy.

Tahiti: Sósvízi tenyésztett gyöngy, Különlegessége a színében rejlik, jellegzetesen sötét (szinte fekete) gyöngy. Tenyésztési idő 2-3 év. 

Déltengeri gyöngyök: Hasonlóan az akoya gyöngyökhoz, általában fehérek, azonban létezik nagyobb méretekben és más színvariációkban is. A sósvízi gyöngyök közül a déltengeri gyöngyök nőnek a legnagyobbra, egy jó minőségű sor akár több millió forintba is kerülhet belőlük. Édesvízi gyöngyök: A sóstengeri gyöngyökhöz képest sokkal szélesebb szín és formavariációk, az egészen szabálytalantól a tökéletes gömb alakúig. Minőségben ma már a sósvízi gyöngyöket is megközelíthetik, azonban áruk a hasonló minőségű sósvízi gyöngyök töredéke, sajnos tartósságuk és kopásállóságuk is.

 Vásárlás

 

White & Black tenyésztett gyöngysorok és gyöngy ékszerek:

Sósvízi gyöngysorok

Édesvízi gyöngysorok

Gyöngy fülbevalók