ékszer tisztítás

Az arany és a drágakövek mindig is maradandó értéket képviselnek, azonban mint bármi más, ha nem vigyázunk rájuk károsodást szenvedhetnek. Fontos a megfelelő odafigyelés, hogy ékszereink éveken át megmaradjanak eredeti szépségükben.

Mi árthat az aranynak?

Az arany rendkívül jól nyújtható, így viszonylag kevés anyag felhasználásával látványos, a súlyánál többet mutató ékszer készíthető belőle. A vékony anyag azonban kevésbé bírja a hirtelen fellépő, erős fizikai behatást. Ezért ügyeljünk rá, nehogy beakadjon, beüssük valahová, mert nem biztos, hogy az adott ékszer nyom nélkül javítható. Például a nem szemekből álló, lapos vagy üreges láncok csak egy bizonyos szintig hajlékonyak, onnan tovább hajlítva megtörnek. Mégha nem is szakadnak el, felületükön szemmel látható egyenetlenség keletkezik, amely nem javítható! Ez a sérülés alkalmi használattól nem jelentkezik, de kerülni kell az olyan helyzeteket, amikor a lánc összenyomódhat. Alváskor érdemes ékszereinket levenni, mert ilyenkor is könnyen sérülhetnek.

Kémiai behatásokkal szemben viszont az arany rendkívűl ellenálló. Nem oxidálódik és csak speciális savban oldódik, mégis egyes kozmetikumok elszíneződést okozhatnak a felületén. Ezt ötvössel könnyen eltávolíthatjuk, de utána kerülendő e kozmetikum és az arany ékszer érintkezése. Ugyanígy ajánlatos az ékszert levenni mielőtt gyógyfürdőbe mennénk. A gyógyvizekben található elemek ugyanis megtámadhatják az ékszert, és különböző felületi károsodást, elszíneződést okozhatnak, melyeket szintén csak szakember képes eltávolítani.

likocleaning 900

Elővigyázatosság és könnyed tisztítás otthon

Drágaköves ékszereket ajánlatos mosdáskor levenni, mivel ha szappan vagy egyéb tisztítószerek kerülnek a foglalatba, a kövek mögé, azok csökkenthetik a drágakövek csillogását. A gyöngy fényét a szappan és más lúgos szerek bemattítják, ezért feltétlenül kerüljük az ezekkel való érintkezést. A drágaköveket a fizikai behatásoktól is óvni kell, bizonyos kristályok rendkívűl könnyen megrepedhetnek vagy lepattanhat a szélük, ha ütés éri őket. 

Otthon kizárólag meleg szappanos vízben tisztítsuk arany ékszereinket, gyöngyöket pedig csak száraz, puha ronggyal. A gyöngysorokat még víz sem érheti, mivel tönkremehet a speciális cérna amire fel vannak fűzve. Ha ékszerünkben mégis kár keletkezik, vagy elszíneződik, ne próbáljuk meg megjavítani, hanem kizárólag szakemberhez forduljunk. A megfelelő technológia és szakértelem segítségével könnyen visszanyerhetik szépségüket.